+60126907705
trader@tekniktrade.com
MK, Desa Putra, Selangor

Teknik Trade Dengan Indicator MACD

Teknik Trade Dengan Indicator MACD

Salah satu indicator yang biasa kami gunakan semasa buat analisis dan kajian chart saham adalah indicator MACD. Nama penuh indicator ni adalah Moving Average Convergence Divergence. Indicator ini merupakan indicator dari kumpulan Trend. Jadi, kita boleh melihat kekuatan sesuatu trend dengan menggunakan indicator MACD. Indicator ini mempunyai dua komponen iaitu histogram dan juga line. Trader boleh pilih untuk guna salah satu komponen atau kedua-duanya dalam satu masa. Selain itu, amat digalakkan untuk pelajari tentang setup dan kewujudan divergence pada gerakan MACD kerana ianya dapat menunjukkan potensi gerakan tersembunyi yang seterusnya. Didalam video pembelajaran ini, kita akan pelajari tentang teknik trade menggunakan indicator MACD dari asas pengenalan sehingga teknik trade advanced dengan MACD termasuk teknik trade divergence. Jadi, memang sangat berbaloi untuk subscribe.

BONUS : Dengan langganan video ini atau salah satu daripada video di website ini, anda akan diberikan link untuk menyertai Ichivergence Streaming Private Telegram Channel. Jadi, anda berpeluang untuk sertai sesi bincang saham dan sesi review / analisis kaunter saham / fcpo / gold / minyak / kripto (berdasarkan soalan peserta). Teknik Trade Dengan MACD ini sesuai untuk semua platform, bukan  chart saham semata – mata. Pemahaman dan teknik yg sama, tetapi terguna pakai untuk setiap semua trading platform. Cuma penerangan dan contoh chart pembelajaran didalam video menggunakan chart kaunter saham.

Mengukur Kekuatan Trend dengan MACD

MACD merupakan indicator didalam kumpulan trend jadi fungsinya adalah untuk menunjukkan trend sesuatu kaunter. Memang jelas melihat trend kaunter dengan MACD. Jika kita gunakan histogram, trend mula menaik apabila histogram merah makin mengecil dan trend yang lebih kuat apabila muncul histogram berwarna hijau. Jika kita gunakan line pula, trend mula bertukar apabila line biru bersilang ke atas line merah cuma trend yang lebih kuat dan bullish apabila line MACD cross up nilai 0. Biasanya penggunaan MACD untuk short term trade. Cuma boleh juga gunakan di time frame weekly dan monthly, jadi boleh jangkakan gerakan kaunter untuk beberapa minggu dan bulan seterusnya.

Adakah Cukup Untuk Analisis Chart Dengan Hanya Gunakan Indicator MACD?

Jawapannya tidak kerana MACD hanya menunjukkan trend sesuatu kaunter. Seeloknya padankan indicator MACD dengan indicator RSI (momentum), Moving Average (garisan purata pergerakkan harga) dan Bollinger Band (band) untuk analisis dan kajian potensi gerakan halatuju kaunter yang lebih jelas. Untuk belajar tentang indicator RSI, Moving Average dan Bollinger Band boleh juga subscribe video di website kami ya.

Setup Gerakan MACD Divergence

Gerakan divergence berlaku apabila arah pergerakkan harga bertentangan atau songsang dengan arah gerakan indicator. Terdapat dua jenis divergence iaitu bullish divergence dan juga bearish divergence. Jika dapat mengesan gerakan divergence ini, kita dapat melihat potensi tersembunyi gerakan harga yang seterusnya samada menaik atau menurun. Untuk indicator MACD, untuk divergence, kita boleh bandingkan gerakan histogram dan line dengan gerakan harga. Cuma, kedua-dua komponen MACD ini kadang-kadang kita hanya dapat lihat setup divergence pada salah satu komponen sahaja. Jadi, seeloknya guna dua-dua komponen untuk menggunakan indicator MACD.

Video Pemantapan Ilmu

Pelajari secara menyeluruh tentang Teknik Trade Dengan Indicator MACD daripada asas pengenalan indicator sehingga teknik trade advanced termasuk setup divergence. Sesuai untuk yang baru belajar trade (beginner) sehingga yang sudah biasa trade tapi hendak menambah ilmu dan memantapkan teknik trade dan analisis chart.

Antara topik-topik yang akan dikongsikan didalam video ini adalah seperti berikut :

Pengenalan tentang Indicator MACD

Komponen MACD : Histogram dan Line

Setting Warna Garisan MACD di TradingView

Scan Kaunter Berdasarkan Indicator MACD di TradingView

Bull Signal dan Sell Signal MACD

Teknik Hold dan Swing Kaunter dengan MACD

Setup Gerakan Divergence

Tips Mengukur Kekuatan dan Kelemahan Trend Dengan MACD

Teknik Saukkan Di Dasar dan Jualan Di Puncak Dengan MACD

Klik button Subscribe untuk menonton video pemantapan ilmu.

Teknik Trade Dengan Indicator MACD (Basic to Advanced)
Verified by MonsterInsights