+60126907705
trader@tekniktrade.com
MK, Desa Putra, Selangor

Teknik Trade Dengan Bollinger Band

Bollinger band adalah indicator dari kumpulan band indicator. Dengan menggunakan Indicator Bollinger Band (BB) kita dapat mengelakkan daripada tersangkut di puncak dan berpeluang untuk entry di dasar ataupun dekat dengan aras sokongan. Dengan menggunakan indicator Bollinger Band, mudah bagi kita untuk melihat kedudukan candle / harga dan juga melihat potensi arah tuju kaunter. Contoh indicator Bollinger Band adalah seperti image di bawah.

Komponen Bollinger Band

Bollinger band (BB) terdiri daripada 3 garisan yang mewakili lower BB, middle BB dan juga upper BB. Garisan-garisan ini akan menjadi panduan kepada pergerakan harga kerana 90% keadaan candle akan berlegar-legar didalam band, cuma kadang-kadang terkeluar ke atas atau ke bawah. Untuk situasi candle terkeluar dari band, perlu ambik perhatian kena ia pasti akan kembali kepada band dan masuk semula dalam gerakan Bollinger Band.

Teknik Trade Dengan Bollinger Band

Bagaimana untuk trade menggunakan indicator Bollingger Band (BB)? Kita boleh gunakan 3 garisan bollinger band iaitu lower BB, middle BB dan upper BB sebagai panduan. Harga di tapak atau lantai apabila berada di kawasan lower BB manakala harga di puncak apabila berada di kawasan upper BB. Jadi apakah kegunaan middle BB? middle BB adalah aras penentu kekuatan menaik dan menurun. Jika harga dari lower BB, ada potensi mendaki naik menguji middle BB sebagai resistance. Begitu juga jika harga melepas aras middle BB, ada potensi akan mendaki naik mencari upper BB. Jika harga turun dari upper BB, aras middle BB boleh dijadikan sebagai aras sokongan dan sambutan. Terdapat dua pattern BB iaitu BB Mengecut dimana harga sideway dan ada potensi untuk meletop ke atas atau ke bawah. Satu lagi pattern suff BB. Apabila harga breakout kawasan BB megecut, ada potensi untuk harga meluncur (surf ke atas atau ke bawah. Bollingger band juga dalam situasi ini akan mengembang dengan besar dalam keadaan mencapah.

Teknik Trade Advanced Dengan Bollinger Band

Setiap indicator ada dia punya teknik advanced iaitu teknik yang memang nampak menarik, meyakinkan dan menguntungkan. Untuk teknik advanced, boleh subscribe video pembelajaran Teknik Trade Dengan Bollinger Band ya. Nanti boleh ketahui tentang teknik twin BB, trendline dengan BB, hidden support and resistance, setup gerakan Bollinger Band, bagaimana untuk swing kaunter dengan Bollinger Band, pertukaran trend menggunakan Bollinger Band dan beberapa lagi topik. Jika dapat fahami sepenuhnya penggunaan Bollinger Band ini, pasti akan lebih mudah untuk trade dan memjana keuntungan dalam bersaham.

Video Pemantapan Ilmu

Pelajari secara menyeluruh dari pengenalan sehingga ke teknik trade advanced dengan indicator Bollinger Band. Sesuai untuk yang baru belajar trade (beginner) sehingga yang sudah biasa trade tapi hendak menambah ilmu dan memantapkan ilmu tentang teknik trade indicator Bollinger Band. Indicator ini memang popular dan digunakan secara meluas untuk semua platform trading samada saham, FCPO, Forex, Oil, Gold, Kripto dan sebagainya. Jadi, memang sangat bermanfaat jika dapat memahami penggunaan Bollinger Band ini.

Antara topik-topik yang akan dikongsikan didalam video ini adalah seperti berikut :

Pengenalan tentang Indicator Bollinger Band

Ketahui Tentang Pergerakan Harga / Candle Berdasarkan Bollinger Band

Apa Terjadi Jika Candle Terkeluar Daripada Bollinger Band?

Buy Signal Di Tapak (Entry) dan Sell Signal di Puncak (Exit)

Aras Sambutan dan Aras Penentu Hala Tuju

Bollinger Band Squeeze, Bollinger Band Breakout dan Surf Bollinger Band

Cara Scan Kaunter Untuk Teknik Trade Dengan Bollinger Band

Bollinger Band Advanced : 5 Garisan SnR

Bollinger Band Advanced : Setup Trading Plan

Bollinger Band Advanced : Trendline dan Point Of Reversal

Bollinger Band Advanced : Hidden Support & Resistance

Klik button Subscribe untuk menonton video pemantapan ilmu.

Teknik Trade Dengan Bollinger Band (Basic to Advanced)
Verified by MonsterInsights