+60126907705
trader@tekniktrade.com
MK, Desa Putra, Selangor

Teori Teknik Trade Dengan Elliott Wave

Ralph Nelson Elliott memperkenalkan Teori Gelombang Elliott (Elliott Wave) pada akhir 1920-an. Elliott percaya bahawa pasaran saham sebenarnya didagangkan dalam kitaran berulang. Elliott mencadangkan bahawa kitaran pasaran berpunca daripada reaksi pelabur kepada pengaruh luar, atau psikologi utama massa pada masa itu. Dia mendapati bahawa perubahan psikologi pergerakan harga saham ke atas dan ke bawah selalu muncul dalam corak berulang yang sama, yang kemudiannya dibahagikan kepada corak yang disebut “gelombang.”

Teori Elliott Wave berasaskan teori Dow harga saham bergerak dalam gelombang. Walaupun sifat pasaran ” fraktal “, Elliott dapat memecah dan menganalisisnya secara terperinci. Fraktal adalah struktur matematik, dimana jika dilihat dalam skala yang ebih kecil pun membuat corak yang sama (chart 1mt, 5mnt, 15mnt, 30mnt & etc). Elliott menemui corak perdagangan saham yang tersusun dengan cara yang sama. Dia kemudian mula melihat bagaimana corak-corak ini berulang dapat digunakan sebagai petunjuk/ramalan pergerakan pasaran di masa depan. Elliott membuat ramalan pasaran saham terperinci berdasarkan ciri unik yang ditemui dalam corak gelombang. Satu gelombang impulsif dalam trend utama akan sentiasa menunjukkan lima gelombang dalam pergerakannya.

Dalam pasaran saham , kita tahu bahawa “setiap tindakan mewujudkan tindak balas yang sama dan bertentangan” sebagai pergerakan harga naik atau turun mesti diikuti dengan pergerakan yang bertentangan. Tindakan harga (price action) dibahagikan kepada trend utama dan pembetulan harga (correction) atau pergerakan sisi (sideway). Trend menunjukkan hala tuju utama harga, sementara pembetulan bergerak bertentangan dengan arah trend. Berikut adalah corak gelombang elliott (elliott wave). Untuk trade yang paling menguntungkan carilah kaunter yang sedang membuat gelombang ketiga kerana gelombang ketiga adalah gelombang kenaikkan yang paling panjang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights