+60126907705
trader@tekniktrade.com
MK, Desa Putra, Selangor

Belajar Tentang Analisis Teknikal

Analisis teknikal adalah kajian pada chart sesuatu kaunter saham merujuk kepada sejarah harga terdahulu. Kebiasaannya, untuk analisis teknikal trader akan buat kajian tentang chart pattern, candle pattern, trendline, aras support dan resistance (SnR), kajian multiple time frame, signal entry (buy) dan exit (sell), kiraan risk reward ration seterusnya menyediakan trading plan sebagai rujukan dan panduan. Banyak perkara kena kaji dan ambil kira sebelum membeli sesuatu kaunter saham kerana ianya melibatkan duit. Kena sentiasa maksimumkan keuntungan dan minimumkan kerugian.

Untuk menjadi seorang trader, tak kisahlah trader saham atau selainnya seperti FCPO, Gold, Oil, Kripto, Forex dan sebagainya, memang wajib dan sangat perlu untuk memahami tentang analisis teknikal dan teknik – teknik kajian chart. Paling penting perlu tahu tentang candlestick, trendline, aras sokongan dan aras rintangan, chart pattern dan juga bagaimana untuk setup trading plan. Jika tidak, akan selalu kerugian kerana tiada halatuju dan perancangan.

Antara perkara – perkara yang perlu tahu didalam membuat analisis teknikal adalah seperti berikut :

  1. Teknik Trade Dengan Candlestick
  2. Trendline (Uptrend, Sideway dan Downtrend)
  3. Aras Support dan Resistance
  4. Cara Setup Trading Plan
  5. Mengenalpasti Signal Belian dan Jualan
  6. Perlu Tahu Asas dan Teknik Penggunaan Indicator Chart Sebagai Alat Bantuan Analisis dan Keputusan Untuk Membuat Belian atau Jualan. Cadangan Indicator yang bermanfaat untuk dipelajari adalah indicator Moving Average, Bollinger Band, Macd dan RSI
  7. Kenalpasti Jenis – Jenis Chart Pattern dan Breakout Pattern
  8. Perlu Tahu Tentang Cara – Cara Untuk Scan Kaunter Berpotensi

Untuk belajar tentang analisis teknikal, boleh juga subscribe video Pembelajaran dan Pemantapan Ilmu Analisis Teknikal. Akan terima dua video pembelajaran berdurasi lebih dari 5 jam. Jadi banyak boleh belajar dan boleh ulang – ulang tonton video sampai faham. Maklumat lanjut tentang video belajar analisia teknikal, boleh tonton video di bawah ini:

Jika berminat untuk subscribe video Pembelajaran dan Pemantapan Ilmu Analisis Teknikal, boleh KLIK SINI ya. Semoga bermanfaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights